Nowość: sos rybny

sos rybny

Sos rybny(Fish Sauce)
Sos o wyrazistym smaku i zapachu wyprodukowany z solonych i fermentowanych anchois.

pojemność: 200 ml Kup teraz

 
 

Bardzo istotny składnik potraw kuchni tajskiej. Sos rybny używany jest tam zamiast sosu sojowego, między innymi dzięki niemu dania kuchni tajskiej mają przyjemny i charakterystyczny smak. Stosuje się go do przyprawiania i wydobywania smaku z potraw. Może zastępować sól.

Sposób użycia: Sos uniwersalny, stosowany jako dodatek do większości potraw, jako przyprawa stołowa, oraz do marynat.

Skład: ekstrakt z anchois (66%), sól, cukier

Zawiera ryby.

Wartości odżywcze

Miara:
100 ml
Wartość energetyczna:
238 kJ / 56 kcal
Tłuszcze:
0 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone:
0 g
Węglowodany:
7 g
- w tym cukry:
0 g
Błonnik:
0 g
Białko:
7 g
Sól:
21,2 g

Żródło: dane producenta