Sos chili Sriracha - ostry | Uni Eagle
Sos chili Sriracha (Hot Chili Sauce Sriracha)
Uniwersalny, pikantny sos wszechstronnego zastosowania.
masa netto: 475g
Oryginalny, ostry sos, którego nazwa pochodzi od tajskiej miejscowości Si Racha, gdzie powstał dla lokalnej restauracji oferującej owoce morza. W jego skład zwykle wchodzą dojrzałe na słońcu papryczki chili, ocet, czosnek, cukier i sól. Dominuje smak głównego składnika, papryczek chili.
W Tajlandii sos Sriracha używany jest powszechnie jako dip przede wszystkim do owoców morza. Zdobył uznanie w wielu kuchniach świata, w których występuje jako uniwersalny ostry sos. Można go spotkać zarówno w wietnamskiej zupie z makaronem ryżowym i wołowiną, jak i na wierzchu sushi, pizzy, frytek czy kanapek w USA.
Ostrożnie - sos pikantny
Sposób użycia: Sos wszechstronnego zastosowania, dodawany pod koniec przyrządzania potrawy lub do gotowego dania. Stosowany też jako uniwersalny dip.
Skład: chili (56%), czosnek, cukier, ocet, sól, substancja konserwująca: sorbinian potasu (E202), stabilizator: guma ksantanowa (E415)
Wartości odżywcze
Żródło: dane producenta