Mąka ryżowa zwykła i kleista | Cock

mąka ryżowa
mąka ryżowa kleista

Mąka ryżowa (Rice flour)
Powstaje w wyniku dokładnego, drobnego mielenia oczyszczonych ziaren ryżu. Stanowi ważny składnik diety bezglutenowej - jest dobrym substytutem mąki pszennej dla osób, których system trawienny nie toleruje glutenu.

masa netto: 400g
- Mąka ryżowa zwykła
- Mąka ryżowa z ryżu kleistego

 

Mąki ryżowej chętnie używa się do wypieków i do panierek, gdyż ma większe właściwości nadające kruchość potrawy aniżeli np. mąka pszenna.

Zwykłą mąkę ryżową używa się głównie do wypieków. Mąkę kleistą, zwaną też słodką, powszechnie wykorzystuje się w formie zagęstnika oraz do wyrobu deserów.
Mąka z ryżu kleistego (glutinous), wbrew sugerującej nazwie angielskiej, nie zawiera glutenu. Zawiera natomiast duże ilości amylopektyny, czyli wielocukru będącego głównym składnikiem skrobi, która to powoduje, że ryż jest kleisty. Mąki tej chętnie używa jej się do zagęszczania potraw, szczególnie takich, które są mrożone lub przechowywane dłużej w lodówce ze względu na swoją właściwość absorpcji i oddawania wody, co nie pozwala na separację składników płynnych. Ta sama właściwość powoduje, że jest często używana do wyrobu słodkich przystawek o konsystencji galaretowatej.
Obie mąki są czasem łączone przy wyrobie tajskich deserów.

Skład: ryż