Pasta Pad Thai | Cock

pad thai

Pasta Pad Thai (Pad Thai Paste)
Gotowa do użycia pasta, dzięki której łatwo przygotujemy smaczną i klasyczną potrawę Pad Thai.

masa netto: 227g

 

Nazwa potrawy "Pad Thai" oznacza makaron smażony na sposób tajski.

Pad Thai jest uważane za narodową potrawę Tajlandii, aczkolwiek bardziej wynika to z faktu, że na Zachodzie jest to najbardziej znana tajska potrawa, a do tego uważana za nie będąca pikantną. Jeśli spytać Taja o narodową potrawę, najprawdopodobniej nie wskaże na Pad Thai.

Uważa się, że Pad Thai to potrawa o korzeniach wietnamskich oparta na chińskich składnikach. Współcześnie najczęściej Tajowie jadają ją kupowaną na straganach ulicznych i w wyspecjalizowanych restauracjach. Jest to potrawa popularnie spożywana w porze obiadu, również późną nocą po zakończonych imprezach.

Pad Thai to potrawa ze smażonego makaronu z dodatkami łączącymi smaki słodki (cukier biały lub palmowy, w USA używany jest też ketchup), kwaśny (ocet, limonka lub tamaryndowiec) i słony (sos rybny lub sól). To połączenie miękkiego makaronu, marynowanych warzyw, kruchych kiełków fasoli, orzeszków ziemnych, smażonego tofu, suszonych krewetek, oraz dowolnego mięsa czy też wszelkich owoców morza. Potrawa ta przygotowywana jest w płaskim rondlu, a nie w woku. Często jako dodatkowe składniki dodaje się kurczaka, wieprzowinę, krewetki i tofu. Można także użyć wołowinę i kałamarnice. W zależności od regionalnych odmian kucharz może dodać zmielone chili lub dla koloru łagodną paprykę.

Gdy danie to zamawia się w ulicznym straganie klient wskazuje składniki, które chciałby w nim znaleźć. Klient też doprawia gotowe danie stosownie do swych upodobań zmielonym chili, marynowanymi plasterkami chili, sosem rybnym, świeżym sosem z chili, pokruszonymi orzeszkami ziemnymi, lub też cukrem.

Dawniej danie to było podawane przez ulicznych kucharzy na liściach bananowca zabezpieczonych od dołu gazetą. Porcję makaronu kładziono na wierzchu liścia, zawijano, a pakunek zabezpieczano cienkim sznurkiem wykonanym z bananowych łodyg. Pad Thai jednak najlepiej jeść natychmiast po przygotowaniu.

Skład: cukier, woda, szalotka, olej sojowy, prażone orzeszki ziemne, czosnek, sól, wzmacniacz smaku: E621, regulator kwasowości: E334, barwnik: E150, substancja konserwująca: E211

Wartości odżywcze

Miara:
100 g
Wartość energetyczna:
1121 kJ / 265 kcal
Tłuszcze:
5,2 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone:
0 g
Węglowodany:
49 g
- w tym cukry:
40 g
Błonnik:
1,5 g
Białko:
4,9 g
Sól:
3,7 g

Żródło: dane producenta