Makaron chiński - vermicelli | Lucky Pagoda

makaron chinski sojowy
makaron chinski sojowy

Makaron chiński (Longkou Vermicelli, Bean Thread Vermicelli, Cellophane Noodles)
Cienkie, przezroczyste nitki. Używany jako dodatek do zup, mięsa oraz wszelkich sałatek najczęściej w połączeniu z sosem sojowym.

masa netto: 100g
masa netto: 250g
masa netto: 1000g

 

Charakterystyczny chiński makaron, w Polsce zwany zwyczajowo sojowym. Wyrabiany jest z mąki otrzymanej z zielonej fasolki (mung) i zielonego groszku. Masę składającą się z mączki i wody przeciska się przez specjalne sita do kotła z gorącą wodą, a po chwili wyjmuje i suszy rozwieszone na sznurach, zwykle na powietrzu.
Podczas zanurzania we wrzątku jego cienkie nitki stają się niemalże przezroczyste. Wrzucony potem do rozgrzanego woka lub na patelnię sztywnieje i przybiera kształt ptasiego gniazda. Makaron ten prawie nie posiada własnego smaku. Najczęściej smaży się go (stir-fry) z dodatkami, gdyż dobrze wchłania ich smak.

Sposób użycia: Namoczyć 5 minut w gorącej wodzie przed dodaniem do gotowanej lub smażonej potrawy. W czasie głębokiego smażenia znacznie się powiększa tworząc splątane, lekkie i kruche pasma.

Skład: fasola mung, zielony groszek

Produkt nie zawiera składników modyfikowanych genetycznie.