baner+logo_merre

Wybierz swój język

Tempura 150 g
Tempura 150 g

Mieszanka do przyrządzania delikatnego, półpłynnego ciasta, w którym macza się małe kawałki np. mięsa lub warzyw, a następnie głęboko smaży w gorącym tłuszczu.
masa netto: 150 g

Tempurą określa się w Japonii małe kawałki ryb lub warzyw, moczone w delikatnym, półpłynnym cieście, a następnie smażone w głębokim tłuszczu w temperaturze pomiędzy 170°C a 180°C aż osiągną złotawo-brązowy kolor. Usmażone kawałki potrawy spożywane są bezpośrednio po wyjęciu z tłuszczu.
Taka technika przygotowania pożywienia została przejęta przez Japończyków od portugalskich mnichów jakieś 400 lat temu. Obecnie tempura uznawana jest za jedno z najważniejszych dań kuchni japońskiej.
Do smażenia używa się oleju roślinnego, przy czym niektórzy twierdzą, że najlepszy jest olej sezamowy. Do tempury wykorzystuje się każdą żywność, którą można głęboko smażyć. Zazwyczaj są to: owoce morza, ryby, warzywa, owoce, grzyby shitake, świeży imbir, wodorosty itp.

Sposób użycia: Zawartość dokładnie wymieszać z ok. 210 ml bardzo zimnej wody. W powstałym cieście maczać kawałki potrawy. Smażyć w gorącym tłuszczu aż będą chrupiące. Ciasto zużyć w całości od razu po przygotowaniu.

Składniki: Mąka pszenna, skrobia z tapioki, skrobia modyfikowana (tapioka), proszek do pieczenia (wodorowęglan sodu, E450), substancja wzmacniająca smak i zapach: glutaminian sodu (E621), sól

Ostrzeżenie alergiczne: zawiera pszenicę.

Typowe wartości odżywcze

Miara:
100 ml
Wartość energetyczna:
1469 kJ / 347 kcal
Tłuszcze:
1,8 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone:
0,3 g
Węglowodany:
69 g
- w tym cukry:
3,5 g
Błonnik:
3,2 g
Białko:
12 g
Sól:
1,2 g

Źródło: dane producenta

Korzystamy z plików cookies

Na naszej stronie używamy plików cookies. Niektóre z nich są niezbędne do działania witryny, inne zapewniają wygodę użytkownikowi.

Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Pamiętaj, że jeśli się nie zgodzisz, pewne funkcje witryny nie będą już dostępne.