Curry Namya

Składniki (przepis na 2 -3 porcje):

  • pół paczki cienkiego ryżowego makaronu;
  • pasta namya – ilość zależy od preferencji smakowych, pół saszetki nadaje potrawie dość dużej ostrości, w przypadku osób lubiących łagodniejsze dania wystarczą 2-3 łyżki (pastę po otwarciu, można dość długo przechowywać w lodówce, trzeba tylko zadbać o szczelne zamknięcie);
  • puszka mleka kokosowego;
  • ewentualnie szklanka gorącego bulionu lub wody, jeśli sos okazałby się za gęsty;
  • filet z ryby ok. 200-300 gr (Tajowie często używają suma lub tilapii, ale może być każdy gatunek białej ryby) lub tuńczyk w sosie własnym (2 małe puszki lub jedna duża);
  • 2-3 ząbki posiekanego lub zmiażdżonego czosnku;
  • 2 szalotki, posiekane w drobną kostkę (opcjonalnie);
  • liście i korzenie (opcjonalnie) kolendry;
  • łyżka cukru palmowego (można zastąpić białym cukrem, ale palmowy ma specyficzny aromat);
  • 2- 3 łyżki sosu rybnego;
  • olej -2-3 łyżki;
  • 2 – 3 kawałki anchois lub 1-2 łyżki suszonych krewetek (opcjonalnie);
  • 250 gr fasolki szparagowej ( najlepiej zielonej);
  • 150 gr kiełków sojowych;
  • zielony ogórek (opcjonalnie);
  • tajska bazylia;
  • 2 -3 jaka ugotowane na twardo.

Przygotowanie:

Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Zalać zimną wodą, uformować w kulki. Rybę, jeśli używamy surowej, ugotować (można z dodatkiem trawy cytrynowej) lub upiec. W przypadku tuńczyka po otwarciu puszki odsączyć z zalewy, a następnie podzielić na drobne kawałki. Wymieszać część pasty z rybą, do tego celu można użyć moździerza lub miksera. Rozgrzać olej na patelni lub w rondlu i podgrzać pozostałą pastę do czasu, aż uwolni się z niej aromat. Dodać pastę wymieszaną z rybą i połowę mleka kokosowego. Podgrzewać do czasu, aż mleko się rozwarstwi. Następnie dodać szalotkę, czosnek i ewentualnie trochę listków i korzeni kolendry, anchois lub krewetki, dodać pozostałe mleko, doprawić do smaku cukrem i sosem rybnym. Dolać wody lub bulionu, jeśli sos okaże się za gęsty. Podgrzewać przez ok. 10 minut na małym ogniu, aby danie nabrało aromatu. W tym czasie ugotować fasolkę i pokroić ją na drobne kawałki, zblanszować kiełki, pokroić ogórka i jajka. Kulki makaronu (po 2-3 na osobę) polać sosem, obok ułożyć warzywa i jajka, udekorować bazylią lub kolendrą.

Smacznego!