Pasta curry Namya

pasta curry namya

Pasta curry Namya (Namya Curry Paste) Inna transkrypcja: Nam Ya. Nazwa tajska: kanom jeen nam ya - makaron ryżowy z rybnym sosem curry
Pasta do przygotowania curry rybnego, której charakterystycznym składnikiem jest imbir chiński (kra-chai).

masa netto: 50g

 

Namya curry lub też kanom jeen (nazwa cienkiego ryżowego makaronu) nam ya curry, potocznie zwane makaronem z sosem rybnym jest potrawą łatwą w przygotowaniu, a na jej smak wpływają warzywa, które się do niej podaje. Jest to dobra propozycja dla rozpoczynających swą przygodę z gotowaniem dań tajskich w domu, wegetarian i osób dbających o zdrową dietę. Nazwa tego curry pochodzi od słowa Nam, którym Tajowie określają to, co jest w płynie, oraz Ya, - lekarstwo, co odnosi się do ziół, które dodaje się do dania. Głównym składnikiem, który je odróżnia od innych typowych tajskich curry jest krachai czyli chiński imbir. W niektórych rejonach Tajlandii nam ya curry jest tradycyjną potrawą noworoczną.

Sposób użycia: (dla 2-3 osób): zawartość saszetki wymieszać z 20 dag wyfiletowanej i ugotowanej ryby. Następnie dodać 400 ml mleka kokosowego, wymieszać i zagotować. Dodać przyprawy do smaku. Podawać z cienkim makaronem ryżowym.

Skład: czerwone chili (47%), galangal (13%), czosnek (10%), trawa cytrynowa (10%), szalotka (8%), sól (8%), imbir chiński (kra-chai) (4%)