Pasta curry czerwona | Cock

pasta curry czerwona
pasta curry czerwona

Pasta curry czerwona (Red Curry Paste)
Bazowa pasta będąca podstawą najbardziej uniwersalnego tajskiego curry.

masa netto: 50g
masa netto: 400g

 

Po dodaniu mleka kokosowego uzyskujemy gęsty, bardzo aromatyczny sos, do którego dodaje się mięso - najczęściej kaczkę, kurczaka, krewetki - oraz dodatki w postaci bakłażana, pędów bambusa i innych.

Sposób użycia: (przepis dla 2 - 3 osób): 50g pasty wymieszać z 2 łyżkami oleju roślinnego podgrzewając na średnim ogniu; mieszając dodać 400 ml mleczka kokosowego, a następnie 250g ulubionego mięsa i dusić. Pod koniec dodać 60g pokrojonego drobno bakłażana. Podawać z ryżem.

Skład: czerwone chili, trawa cytrynowa, czosnek, szalotka, sól, skórka limonki Kaffir, imbir

Wartości odżywcze

Miara:
100 g
Wartość energetyczna:
559 kJ / 134 kcal
Tłuszcze:
6,1 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone:
3,1 g
Węglowodany:
13 g
- w tym cukry:
8,5 g
Błonnik:
5,1 g
Białko:
4,2 g
Sól:
14,7 g

Żródło: dane producenta