Pasta curry zielona | Cock

pasta curry zielona
pasta curry zielona

Pasta curry zielona (Green Curry Paste)
Bazowa pasta przeznaczona do przygotowania prawdopodobnie najpopularniejszego tajskiego curry.

masa netto: 50g
masa netto: 400g

 

Słowo "zielona" w nazwie odnosi się do koloru gotowego dania. Curry zielone jest podobnie ostre jak curry czerwone, jednakże wyróżnia się wyczuwalną nutą słodkości. Do curry można dodać każdy rodzaj mięsa, jednakże najpopularniejsze to wołowina, kurczak i ryba. Zielone curry podaje się z ryżem lub okrągłym makaronem ryżowym.

Sposób użycia: (przepis dla 2 - 3 osób): 50g pasty wymieszać z 2 łyżkami oleju roślinnego podgrzewając na średnim ogniu; mieszając dodać 400 ml mleczka kokosowego, a następnie 250g ulubionego mięsa i dusić. Pod koniec dodać 60g pokrojonego drobno bakłażana. Podawać z ryżem.

Skład: świeże zielone chili, trawa cytrynowa, czosnek, szalotka, sól, imbir, kmin, kolendra