Galangal | Cock
Galangal suszony (Dried Galangal Sliced)
Ważna przyprawa kuchni tajskiej, zbliżona smakiem do imbiru.
masa netto: 57g
Przyprawa powszechna w zupach na bazie mleka kokosowego, curry i potrawach rybnych. W smaku i aromacie ostrzejsza i słodsza od imbiru. W Polsce znana również pod nazwą gałgant.
Sposób użycia: W zupach: gotować po umyciu. W innych potrawach: przed użyciem moczyć w gorącej wodzie i rozgnieść w moździerzu.
Skład: galangal
Wartości odżywcze
Miara:
100 g
Wartość energetyczna:
1143 kJ / 273 kcal
Tłuszcze:
0,7 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone:
0 g
Węglowodany:
48 g
- w tym cukry:
0 g
Błonnik:
31 g
Białko:
3,1 g
Sól:
0,05 g
Żródło: dane producenta