Bezglutenowy zagestnik: tapioka w postaci mąki i perełek | Cock

tapioka
tapioka
tapioka

Tapioka (Tapioca)
Powstaje ze skrobi manioku. Zawiera bardzo dużo lekko strawnych węglowodanów i niewiele białka. Jest pozbawiona smaku i nie powoduje alergii. Stanowi ważny składnik diety bezglutenowej i niskobiałkowej.

masa netto: 400g
- Tapioka granulat duży
- Tapioka granulat
- Tapioka mąka

 

Tapioki w postaci mąki używa się jako zagęszczacza do sosów, musu owocowego czy lukrów. Granulat tapioki, czyli perełki, stosowany jest do wyrobu legumin i budyniów, oraz tzw. bubble tea (deseru herbacianego).

Sposób użycia: Granulat należy namoczyć w wodzie, a następnie gotować do uzyskania miękkości. Mąkę rozprowadza się w niewielkiej ilości wody. Dodać do potrawy.

Skład: tapioka

Tapioka granulat:

Wartości odżywcze

Miara:
100 g
Wartość energetyczna:
1469 kJ / 346 kcal
Tłuszcze:
0 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone:
0 g
Węglowodany:
86 g
- w tym cukry:
0 g
Błonnik:
0,9 g
Białko:
0 g
Sól:
0,06 g

Żródło: dane producenta



Tapioka mąka:

Wartości odżywcze

Miara:
100 g
Wartość energetyczna:
1479 kJ / 348 kcal
Tłuszcze:
0 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone:
0 g
Węglowodany:
87 g
- w tym cukry:
0 g
Błonnik:
0 g
Białko:
0 g
Sól:
0,03 g

Żródło: dane producenta