Curry masaman jest najbardziej złożonym i wymagającym najwięcej czasu na przygotowanie spośród wszystkich tajskich curry. Jest też najsmaczniejsze. Do tajskiej kuchni ten typ curry trafił stosunkowo późno. Uważa się, że przepis przywiózł ze sobą pierwszy poseł perski na dwór królewski w Ayuthyia w szesnastym wieku. Potrawa ta została w pełni zaadaptowana do tajskiej kuchni, charakteryzuje się sporą ilością oleju oraz smakiem słodko-kwaśnym dzięki dużej ilości tamaryndu i cukru.
W roku 2011 portal CNN Go w rankingu World's 50 most delicious foods (50 najsmaczniejszych dań świata) umieścił curry masaman na pozycji pierwszej.
Sposób użycia: (przepis dla 2 - 3 osób): Do 50 g pasty curry (jedno opakowanie) dodać 3 łyżki oleju roślinnego i mieszać przez trzy minuty. Dodać 150g ulubionego mięsa pokrojonego na kawałki wielkości kurzego jajka, puszkę mleka kokosowego, następnie zależnie od preferencji: 3 łyżki cukru palmowego, 1 łyżkę sosu rybnego i 1 łyżkę pasty z tamaryndowca. Dodać drobno pokrojoną cebulę, ziemniaki krojone w kostkę i prażone orzeszki ziemne. Całość dusić na średnim ogniu aż wszystkie składniki się ugotują.
Skład: Szalotka, suszone czerwone chili 21%, czosnek, trawa cytrynowa, sól, galangal, przyprawy (kwiat muszkatałowy, cynamon, ziarno kardamonu), nasiona kolendry, kmin rzymski mielony
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna:
611 kJ / 146 kcal
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone:
1,1 g
Żródło: dane producenta