Opis Tempurą określa się w Japonii małe kawałki ryb lub warzyw, moczone w delikatnym, półpłynnym cieście, a następnie smażone w głębokim tłuszczu w temperaturze pomiędzy 170°C a 180°C aż osiągną złotawo-brązowy kolor. Usmażone kawałki potrawy spożywane są bezpośrednio po wyjęciu z tłuszczu.
Taka technika przygotowania pożywienia została przejęta przez Japończyków od portugalskich mnichów jakieś 400 lat temu. Obecnie tempura uznawana jest za jedno z najważniejszych dań kuchni japońskiej.
Do smażenia używa się oleju roślinnego, przy czym niektórzy twierdzą, że najlepszy jest olej sezamowy. Do tempury wykorzystuje się każdą żywność, którą można głęboko smażyć. Zazwyczaj są to: owoce morza, ryby, warzywa, owoce, grzyby shitake, świeży imbir, wodorosty itp.
Sposób użycia: Zawartość dokładnie wymieszać z ok. 210 ml bardzo zimnej wody. W powstałym cieście maczać kawałki potrawy. Smażyć w gorącym tłuszczu aż będą chrupiące. Ciasto zużyć w całości od razu po przygotowaniu.
Skład: Mąka pszenna, skrobia z tapioki, proszek do pieczenia (wodorowęglan sodu, E450), inne (sól, E621)
Ostrzeżenie alergiczne: zawiera pszenicę.
Opakowanie zbiorcze: 12 szt.