baner+logo_merre

Wybierz swój język

Mleko kokosowe 500 ml
Mleko kokosowe 500 ml
Mleko kokosowe 1000 ml
Mleko kokosowe 1000 ml

Gęste i delikatne mleczko z dojrzałych orzechów kokosowych do wielu dań kuchni tajskiej.
pojemność: 500 ml, 1000 ml
marka: Aroy-D

Mleko kokosowe UHT w kartonach. Idealne do gotowania wszelkich dań kuchni tajskiej. Nie zawiera konserwantów.

Sposób użycia: Dodać do przygotowywanej potrawy wszędzie tam, gdzie wskazane jest zastosowanie mleka bądź kremu kokosowego.

Składniki: mleko kokosowe 70%, woda 29,99%, emulgator: polisorbat 60 (E 435) 0,01%

Wartości odżywcze

Miara:
100 ml
Wartość energetyczna:
764 kJ / 185 kcal
Tłuszcze:
19 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone:
17 g
Węglowodany:
2,0 g
- w tym cukry:
2,0 g
Błonnik:
0 g
Białko:
1,6 g
Sól:
0,05 g

Żródło: dane producenta

Mleko kokosowe

Mleko kokosowe to nie słodka woda, którą można znaleźć wewnątrz orzecha, lecz gęsty płyn wyciskany z jego grubego, dobrze dojrzałego miąższu.

Otrzymuje się je w procesie wyciskania pod prasą namoczonego w gorącej wodzie pokrojonego miąższu kokosowego. Czasem miąższ wyciskany jest ponownie, otrzymuje się wtedy tzw. lekkie mleko kokosowe.

Średniej wielkości, dojrzały orzech kokosowy pozwala uzyskać około dwóch filiżanek mleka.

Dobre mleko kokosowe ma czysty, biały kolor i smak porządnej, lekko słodkiej śmietanki z kokosową nutą. Pozostawione w bezruchu naturalnie się rozwarstwia: śmietanka kokosowa zbiera się na górze, a cięższa woda na dole. Dlatego przy przepisach wymagających kremu kokosowego nie należy wstrząsać puszką, tylko łyżką zebrać z wierzchu gęstą śmietankę. Gdy jest ciepło, dobrze jest puszkę wcześniej schłodzić w lodówce, krem bowiem stężeje i łatwiej go będzie oddzielić od wody.

Nie jest zalecane używanie lekkiego mleka kokosowego, gdyż pozbawione jest praktycznie smaku. Zwykle producenci dodają do niego różne rodzaje mąki, aby wyglądało na gęstsze i bielsze niż jest w rzeczywistości. Dużo lepszym rozwiązaniem jest rozcieńczyć dobrej jakości mleko wodą lub bezpośrednio w potrawie.

Nie należy obawiać się nasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w mleku kokosowym, gdyż są to dobre kwasy tłuszczowe, łatwo przyswajalne i dające ciału szybką dawkę energii. W przeciwieństwie do obiegowych opinii, nie są przekształcane w zły cholesterol. W tych rejonach świata, gdzie głównym źródłem tłuszczu są orzechy kokosowe, ludzie nie zapadają na choroby serca. Głównym kwasem tłuszczowym w mleku kokosowym jest kwas laurynowy, który poza tym występuje w obfitości w mleku kobiecym, i który działa korzystnie na rozwój mózgu i kośćca.
Właściwości antywirusowe, antygrzybiczne i antybakteryjne oleju kokosowego wykorzystywane są w leczeniu AIDS i grzybic.

Mleko kokosowe po otwarciu powinno być przechowywane w lodówce, nie dłużej jednak niż kilka dni. Nie powinno się go trzymać w zamrażalniku, gdyż zwiększa to prawdopodobieństwo warzenia się w czasie gotowania. Nie należy używać słodzonego mleka kokosowego do tajskich potraw!

Mleko kokosowe to podstawa większości tajskich curry. Aby przygotować sos curry, wpierw podgrzewa się dość mocno śmietankę kokosową, dzięki czemu wydziela się z niej i utrzymuje na powierzchni olej kokosowy. Następnie do tego oleju dodaje się pastę curry i smaży aż do uwolnienia i zmieszania smaków użytych ziół i przypraw, na końcu dopiero dodaje się resztę mleka kokosowego. Gotowe curry będzie miało cienką warstwę oleju na powierzchni. Olej wydobywa kolor sosu: czerwony, zielony czy żółty, dzięki czemu curry wyglądają bardzo atrakcyjnie.