baner+logo_merre

Wybierz swój język

Pasta Tom Yum 50g
Pasta Tom Yum 50g
Pasta tom yum 400g
Pasta tom yum 400g

Podstawa popularnej, słodko-kwaśnej zupy z Tajlandii.
masa netto: 50g
marka: Aroy-D

Zupa Tom Yum charakteryzuje się wyraźnie wyczuwalnymi smakami ostrym i kwaśnym. Podstawowe składniki bulionu to trawa cytrynowa, liście lub skórka limonki Kaffir, sos rybny i ostre papryczki chili. Zupę najczęściej gotuje się z krewetkami, ale też kurczakiem, rybą, różnymi owocami morza z grzybami. Gotową zupę posypuje się obficie świeżymi liśćmi kolendry.

Sposób użycia: (przepis dla 2 - 3 osób): 50g pasty wrzucić do 0,5 litra gotującej się wody. Dodać 15g galangalu, 30g trawy cytrynowej i 50g grzybów, np. pieczarek. Nie przestając gotować dodać 200g krewetek lub drobno pokrojonego innego mięsa. Po zagotowaniu odstawić z ognia. Dla smaku dodać po pół łyżki sosu rybnego i sosu z limonki. Przed podaniem posypać zupę liśćmi kolendry i drobno pokrojonej pietruszki.

Składniki: trawa cytrynowa (24%), rafinowany olej sojowy, szalotka, cukier, pasta z tamaryndowca, suszone czerwone chili, galangal, czosnek, sól, regulator kwasowości: E330, sos rybny, wzmacniacz smaku: E621, krewetki w proszku, skórka limonki kaffir

Typowe wartości odżywcze

Miara:
100 g
Wartość energetyczna:
1105 kJ / 266 kcal
Tłuszcze:
18 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone:
2,9 g
Węglowodany
20 g
- w tym cukry:
10 g
Błonnik:
2,8 g
Białko:
4,5 g
Sól:
9,3 g

Źródło: dane producenta