baner+logo_merre

Wybierz swój język

Pasta Tom Yum 50g
Pasta Tom Yum 50g
Pasta tom yum 400g
Pasta tom yum 400g

Podstawa popularnej, słodko-kwaśnej zupy z Tajlandii.
masa netto: 50g
marka: Aroy-D

Zupa Tom Yum charakteryzuje się wyraźnie wyczuwalnymi smakami ostrym i kwaśnym. Podstawowe składniki bulionu to trawa cytrynowa, liście lub skórka limonki Kaffir, sos rybny i ostre papryczki chili. Zupę najczęściej gotuje się z krewetkami, ale też kurczakiem, rybą, różnymi owocami morza z grzybami. Gotową zupę posypuje się obficie świeżymi liśćmi kolendry.

Sposób użycia: (przepis dla 2 - 3 osób): 50g pasty wrzucić do 0,5 litra gotującej się wody. Dodać 15g galangalu, 30g trawy cytrynowej i 50g grzybów, np. pieczarek. Nie przestając gotować dodać 200g krewetek lub drobno pokrojonego innego mięsa. Po zagotowaniu odstawić z ognia. Dla smaku dodać po pół łyżki sosu rybnego i sosu z limonki. Przed podaniem posypać zupę liśćmi kolendry i drobno pokrojonej pietruszki.

Składniki: trawa cytrynowa (24%), rafinowany olej sojowy, szalotka, cukier, pasta z tamaryndowca, suszone czerwone chili, galangal, czosnek, sól, regulator kwasowości: E330, sos rybny, wzmacniacz smaku: E621, krewetki w proszku, skórka limonki kaffir

Typowe wartości odżywcze

Miara:
100 g
Wartość energetyczna:
1105 kJ / 266 kcal
Tłuszcze:
18 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone:
2,9 g
Węglowodany
20 g
- w tym cukry:
10 g
Błonnik:
2,8 g
Białko:
4,5 g
Sól:
9,3 g

Źródło: dane producenta

Korzystamy z plików cookies

Na naszej stronie używamy plików cookies. Niektóre z nich są niezbędne do działania witryny, inne zapewniają wygodę użytkownikowi.

Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Pamiętaj, że jeśli się nie zgodzisz, pewne funkcje witryny nie będą już dostępne.