Przyprawa w kuchni tajskiej używana szczególnie w potrawach curry południowych regionów.
masa netto: 100 g
marka: Cock
Kurkuma jest zarówno przyprawą jak i środkiem barwiącym, otrzymuje się ją z kłączy Curcuma longa, rośliny pochodzącej z rejonu południowo-wchodniej Azji. Stosowana w Azji głównie jako przyprawa, która przy okazji barwi danie. Wykorzystuje się ją również jako środek barwiący do żywności i ubrań, w kosmetyce i wschodniej medycynie.
Skład: Curcuma Longa 100%
7001 nutrition kurkuma mielona (pl)
Typowe wartości odżywcze
Miara:
100 g
Wartość energetyczna:
1278 kJ / 305 kcal
Tłuszcze:
6,1 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone:
0 g
Węglowodany
46 g
- w tym cukry:
0 g
Błonnik:
21 g
Białko:
6 g
Sól:
0,13 g
Źródło: dane producenta