Podstawa popularnej, słodko-kwaśnej zupy z Tajlandii.
masa netto: 50g
marka: Aroy-D
Zupa Tom Yum charakteryzuje się wyraźnie wyczuwalnymi smakami ostrym i kwaśnym. Podstawowe składniki bulionu to trawa cytrynowa, liście lub skórka limonki Kaffir, sos rybny i ostre papryczki chili. Zupę najczęściej gotuje się z krewetkami, ale też kurczakiem, rybą, różnymi owocami morza z grzybami. Gotową zupę posypuje się obficie świeżymi liśćmi kolendry.
Sposób użycia: (przepis dla 2 - 3 osób): 50g pasty wrzucić do 0,5 litra gotującej się wody. Dodać 15g galangalu, 30g trawy cytrynowej i 50g grzybów, np. pieczarek. Nie przestając gotować dodać 200g krewetek lub drobno pokrojonego innego mięsa. Po zagotowaniu odstawić z ognia. Dla smaku dodać po pół łyżki sosu rybnego i sosu z limonki. Przed podaniem posypać zupę liśćmi kolendry i drobno pokrojonej pietruszki.
Składniki: trawa cytrynowa (24%), rafinowany olej sojowy, szalotka, cukier, pasta z tamaryndowca, suszone czerwone chili, galangal, czosnek, sól, regulator kwasowości: E330, sos rybny, wzmacniacz smaku: E621, krewetki w proszku, skórka limonki kaffir
6150 nutrition pasta tom yum (pl)
Typowe wartości odżywcze
Źródło: dane producenta