baner+logo_merre

Wybierz swój język

Pasta curry Namya 50g
Pasta curry Namya 50g

Pasta do przygotowania curry rybnego, której charakterystycznym składnikiem jest imbir chiński (kra-chai).
masa netto: 50g
marka: Cock

Namya curry lub też kanom jeen (nazwa cienkiego ryżowego makaronu), nam ya curry, potocznie zwane makaronem z sosem rybnym jest potrawą łatwą w przygotowaniu, a na jej smak wpływają warzywa, które się do niej podaje. Jest to dobra propozycja dla rozpoczynających swą przygodę z gotowaniem dań tajskich w domu, wegetarian i osób dbających o zdrową dietę. Nazwa tego curry pochodzi od słowa Nam, którym Tajowie określają to, co jest w płynie, oraz Ya - lekarstwo, co odnosi się do ziół, które dodaje się do dania. Głównym składnikiem, który je odróżnia od innych typowych tajskich curry jest krachai czyli chiński imbir. W niektórych rejonach Tajlandii nam ya curry jest tradycyjną potrawą noworoczną.

Sposób użycia: (dla 2-3 osób): zawartość saszetki wymieszać z 20 dag wyfiletowanej i ugotowanej ryby. Następnie dodać 400 ml mleka kokosowego, wymieszać i zagotować. Dodać przyprawy do smaku. Podawać z cienkim makaronem ryżowym.

Składniki: czerwone chili (47%), galangal (13%), czosnek (10%), trawa cytrynowa (10%), szalotka (8%), sól (8%), imbir chiński (kra-chai) (4%)

Typowe wartości odżywcze

Miara:
100 g
Wartość energetyczna:
543 kJ / 130 kcal
Tłuszcze:
6,1 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone:
2,2 g
Węglowodany
14 g
- w tym cukry:
5,4 g
Błonnik:
2,9 g
Białko:
3,3 g
Sól:
13,1 g

Źródło: dane producenta