baner+logo_merre

Wybierz swój język

Pasta curry Namya 50g
Pasta curry Namya 50g

Pasta do przygotowania curry rybnego, której charakterystycznym składnikiem jest imbir chiński (kra-chai).
masa netto: 50g
marka: Cock

Namya curry lub też kanom jeen (nazwa cienkiego ryżowego makaronu), nam ya curry, potocznie zwane makaronem z sosem rybnym jest potrawą łatwą w przygotowaniu, a na jej smak wpływają warzywa, które się do niej podaje. Jest to dobra propozycja dla rozpoczynających swą przygodę z gotowaniem dań tajskich w domu, wegetarian i osób dbających o zdrową dietę. Nazwa tego curry pochodzi od słowa Nam, którym Tajowie określają to, co jest w płynie, oraz Ya - lekarstwo, co odnosi się do ziół, które dodaje się do dania. Głównym składnikiem, który je odróżnia od innych typowych tajskich curry jest krachai czyli chiński imbir. W niektórych rejonach Tajlandii nam ya curry jest tradycyjną potrawą noworoczną.

Sposób użycia: (dla 2-3 osób): zawartość saszetki wymieszać z 20 dag wyfiletowanej i ugotowanej ryby. Następnie dodać 400 ml mleka kokosowego, wymieszać i zagotować. Dodać przyprawy do smaku. Podawać z cienkim makaronem ryżowym.

Składniki: czerwone chili (47%), galangal (13%), czosnek (10%), trawa cytrynowa (10%), szalotka (8%), sól (8%), imbir chiński (kra-chai) (4%)

Typowe wartości odżywcze

Miara:
100 g
Wartość energetyczna:
543 kJ / 130 kcal
Tłuszcze:
6,1 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone:
2,2 g
Węglowodany
14 g
- w tym cukry:
5,4 g
Błonnik:
2,9 g
Białko:
3,3 g
Sól:
13,1 g

Źródło: dane producenta

Korzystamy z plików cookies

Na naszej stronie używamy plików cookies. Niektóre z nich są niezbędne do działania witryny, inne zapewniają wygodę użytkownikowi.

Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Pamiętaj, że jeśli się nie zgodzisz, pewne funkcje witryny nie będą już dostępne.