baner+logo_merre

Wybierz swój język

Galangal rozdrobniony 100 g
Galangal rozdrobniony 100 g

Aromatyczna, pikantna przyprawa, zbliżona smakiem do imbiru, powszechna w kuchni Dalekiego Wschodu.
masa netto: 100 g
marka: Cock

Przyprawa powszechna w zupach na bazie mleka kokosowego, curry i potrawach rybnych. W smaku i aromacie ostrzejsza i słodsza od imbiru. W Polsce znana również pod nazwą gałgant.

Sposób użycia: Dodać do potrawy jak każdą inną przyprawę.

Składniki: galangal (Alpinia galanga)

Wartości odżywcze

Miara:
100 g
Wartość energetyczna:
1143 kJ / 273 kcal
Tłuszcze:
0,7 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone:
0 g
Węglowodany:
48 g
- w tym cukry:
0 g
Błonnik:
31 g
Białko:
3,1 g
Sól:
0,05 g

Żródło: dane producenta

galangal
świeży galangal © Merre

Świeży galangal

Galangal (po tajsku kha, w języku indonezyjskim laos) to roślina z rodziny imbirowatych, której kłącze jest używane jako przyprawa w wielu kuchniach azjatyckich, głównie w tajskiej, indonezyjskiej, malezyjskiej i laotańskiej. Dwa główne gatunki, które są wykorzystywane w potrawach to Alpina officinarum (po angielsku greater galangal, w Polsce znany jako Alpina lekarska lub galangal mniejszy) i Alpina galangan (angielska nazwa lesser galangal, polskie nazwy – galangal mniejszy, gałgant chiński lub dziki kardamon). Istnieje też odmiana Kaempferia galanga, zwana też kencur.

W kuchni tajskiej wykorzystywana jest Alpina officinarum, która jest większa, jaśniejsza i subtelniejsza w aromacie oraz nieco mniej ostra od pozostałych. Przyprawa ta jest tak ważna dla tajskiego sposobu gotowania jak imbir dla kuchni chińskiej.

Galangal jest często mylony z imbirem, ale obie przyprawy różnią się między sobą. Galangal jest ostrzejszy, bardziej pieprzowy i korzenny w smaku, ma też lekko wyczuwalny cytrusowy zapach. Jego kłącze jest też o wiele twardsze i ma inną barwę.

Galangal jest ceniony nie tylko w kuchni, ma też właściwości zdrowotne. Powszechnie używa się jako środek przeciw chorobie lokomocyjnej oraz w zaburzeniach żołądkowych i przy kłopotach z trawieniem. Posiada właściwości psychoaktywne, pomaga zwalczyć uczucie zmęczenia i rozjaśnia umysł, zauważono też jego działanie relaksacyjne. Niektórzy naukowcy uważają, że przeciwdziała rakowi - wzmacnia siły obronne organizmu, jednocześnie osłabiając komórki nowotworowe. Przez Arabów używany jest do warzenia piwa oraz w przemyśle perfumeryjnym.

W kuchni tajskiej młody galangal o kremowej skórce z różowymi kiełkami jest stosowany jako przyprawa do zup, natomiast starszy w kolorze musztardowo-złotym i o mocniejszym i bardziej pieprzowym smaku jest składnikiem past curry. Galangal lepiej usunąć z dania przed jego podaniem, gdyż jest zbyt twardy i w większości przypadków nie nadaje się do jedzenia. Najbardziej znaną tajską potrawą z użyciem galangalu jest zupa Tom Yum. Suszony galangal ma nieco bardziej piżmowy i korzenny smak niż świeże kłącze. Bardzo dobrze można go wykorzystać do przyrządzania zup i sosów na bazie mleczka kokosowego oraz w pikantnych mięsnych sałatkach typu lahb, pochodzących z północno–wschodniego rejonu Tajlandii. Sałatki te wymagają pieczonego galangalu jako dodatku, a łatwiej piecze się suszone kawałki.

Galngal znano i używano w średniowiecznej Europie, przypisywano mu magiczne moce. Był środkiem, który chronił od zła i wzmacniał siły witalne mężczyzn. Stosowano go jako afrodyzjak. W Polsce zdobył popularność dzięki Tatarom, którzy używali go do herbaty. Wykorzystywano go głównie jako dodatek do nalewek. Nawet obecnie wyciąg z tego kłącza znajduje się w jednej z bardziej znanych polskich wódek – Żołądkowej Gorzkiej.

W późniejszych wiekach popularność galangalu w Europie zmalała, prawdopodobnie dlatego, że zaczęto cenić łagodniejszą kuchnię. Być może z uwagi na rosnące zainteresowanie tajskim sposobem gotowania ta cenna roślina odzyska dawną sławę.

Korzystamy z plików cookies

Na naszej stronie używamy plików cookies. Niektóre z nich są niezbędne do działania witryny, inne zapewniają wygodę użytkownikowi.

Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Pamiętaj, że jeśli się nie zgodzisz, pewne funkcje witryny nie będą już dostępne.