Jeden z podstawowych składników kuchni chińskiej.
masa netto: 545g
marka: Uni Eagle
Łagodny sos przyprawowy, gęsty, o barwie brązowawo-czerwonej. W chińskiej kuchni jest wszechobecny. W każdej restauracji prowadzonej przez Chińczyków sos hoisin znajduje się co najmniej w kilku daniach. Jest tam tak często spotykany, że mówi się o nim „chiński ketchup”. Sos hoisin, zmieszany z cukrem i rozcieńczony olejem sezamowym, jest standardowym składnikiem kaczki po pekińsku.
To, co czyni sos hoisin pociągającym składnikiem wielu potraw jest bliskie perfekcji połączenie elementów słodkiego, kwaśnego i słonego. Możliwość jednoczesnego smakowania tych wszystkich smaków jest ekscytująca.
Sos hoisin przypomina nieco w smaku zachodni sos barbecue. Podobnie jak on, najlepiej łączy się z pieczonym mięsem, drobiem lub czymkolwiek innym, byle pokrytym odrobiną tłuszczu, jak na przykład łosoś. Również tofu staje się atrakcyjną potrawą, gdy jest pokryte warstwą sosu hoisin.
Sposób użycia: Dodać do potrawy w trakcie przygotowania.
Składniki: woda, cukier, pasta sojowa (soja, pszenica, sól, woda, cukier, wzmacniacz smaku: E624, substancja konserwująca: E211), sól, ocet, modyfikowana skrobia kukurydziana, czosnek, barwnik: E150c, olej sezamowy, przyprawy
2054 nutrition sos hoisin (pl)
Typowe wartości odżywcze
Źródło: dane producenta