baner+logo_merre

Wybierz swój język

Sos hoisin 545 g
Sos hoisin 545 g

Jeden z podstawowych składników kuchni chińskiej.
masa netto: 545g
marka: Uni Eagle

Łagodny sos przyprawowy, gęsty, o barwie brązowawo-czerwonej. W chińskiej kuchni jest wszechobecny. W każdej restauracji prowadzonej przez Chińczyków sos hoisin znajduje się co najmniej w kilku daniach. Jest tam tak często spotykany, że mówi się o nim „chiński ketchup”. Sos hoisin, zmieszany z cukrem i rozcieńczony olejem sezamowym, jest standardowym składnikiem kaczki po pekińsku.

To, co czyni sos hoisin pociągającym składnikiem wielu potraw jest bliskie perfekcji połączenie elementów słodkiego, kwaśnego i słonego. Możliwość jednoczesnego smakowania tych wszystkich smaków jest ekscytująca.

Sos hoisin przypomina nieco w smaku zachodni sos barbecue. Podobnie jak on, najlepiej łączy się z pieczonym mięsem, drobiem lub czymkolwiek innym, byle pokrytym odrobiną tłuszczu, jak na przykład łosoś. Również tofu staje się atrakcyjną potrawą, gdy jest pokryte warstwą sosu hoisin.

Sposób użycia: Dodać do potrawy w trakcie przygotowania.

Składniki: woda, cukier, pasta sojowa (soja, pszenica, sól, woda, cukier, wzmacniacz smaku: E624, substancja konserwująca: E211), sól, ocet, modyfikowana skrobia kukurydziana, czosnek, barwnik: E150c, olej sezamowy, przyprawy

Typowe wartości odżywcze

Miara:
100 ml
Wartość energetyczna:
773 kJ / 182 kcal
Tłuszcze:
0,5 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone:
0 g
Węglowodany:
42 g
- w tym cukry:
42 g
Białko:
2,4 g
Sól:
8,3 g

Źródło: dane producenta